Dokumentmallar för avtal

Dokumentmallar kan vara allt från ett Worddokument i datorn till ett anställningsbevis. Det finns alltså ”vanliga” dokumentmallar och juridiska mallar. De juridiska dokumentmallarna kan vara både mallar för anställningsavtal, testamenten och äktenskapsförord. Just anställningsavtal har ibland varit mycket omtalade, särskilt när det kommer till rättvisa anställningsavtal. Det har funnits konstiga dokumentmallar för just anställning, några som dessutom blivit mycket uppmärksammade i media. Ett exempel på ett omtalat webbformulär fanns på Julas hemsida för jobbsökande.

Det var i Skövdevaruhuset som Jula sökte nya anställda och de som vill ha jobbet fick svara på frågor i ett webbformulär. Några av de konstiga frågor som fanns med i dessa dokumentmallar var ”är du vit/kaukasisk eller afroamerikan/svart”. Dessa frågor upprörde många människor eftersom det inte ska spela någon roll vilken etnicitet man har. I dokumentmallen fanns denna punkt som kallades för ”Ethnic group” med, nu har dock Jula tagit bort den. HR-direktören Johan Bergman säger att det var ett misstag från leverantören av webbsystemet. Att det dyker upp konstiga dokumentmallar som denna är inte jätteovanligt. För att vara säker på att anställningsavtal och andra mallar är rätt, gäller det helt enkelt att kolla igenom dem noga. Det finns dessutom många företag som säljer färdiga juridiska mallar.

Bra med dokumentmallar

Dokumentmallar kan vara bra att ha av flera anledningar. Om du exempelvis har ett eget företag och behöver anställa någon är det bra att du köper färdiga mallar som är juridiskt korrekta. En dokumentmall är som en säkerhet, ett kontrakt. Mallar kan även vara användbart om du har skiljt dig. Vid dessa tillfällen kan ett bodelningsavtal vara bra. Ibland kan det även vara nödvändigt med juridiska mallar på engelska. Det finns alla möjliga sorters mallar på nätet, en del är på engelska. Beroende på vilken mall du behöver kan du hitta rätt med en snabb sökning på Google.

Dokumentmallar har många användningsområden